Η θεραπεία μέσα στην ομάδα: Ανακούφιση ή Έκθεση στην ομάδα;


Η καθημερινότητα, οι απαιτήσεις της και η πολυπλοκότητα των ρόλων που καλούμαστε να διαχειριστούμε (σύζυγοι-γονείς-εργαζόμενοι) συχνά μας φέρνουν αντιμέτωπους με διάφορα θέματα  που θέλουμε άμεσα να βρούμε λύσεις, απαντήσεις και διαχείριση.  Η έκθεση όμως σε έναν ειδικό Ψυχικής Υγείας πολλές φορές μας τρομάζει ή μας κάνει να σκεφτούμε αμήχανα. Λύση στις δύσκολες στιγμές φαντάζει ένας κοντινός φίλος με «μαγικές» ιδιότητες, που θα νοιώσουμε ότι μας συμμερίζεται και ότι ίσως έχει βρεθεί σε παρόμοιες ανήσυχες στιγμές.  Από την άλλη, ακόμα και μετά τη συνάντησή μας με τον «μαγικό μας φίλο», δεν νοιώθουμε την πληρότητα και την ασφάλεια που επιθυμούμε. Μήπως η λύση βρίσκεται στην ομαδική θεραπεία;

Η ομαδική θεραπεία είναι η συνεύρεση έως και 10 μελών, άγνωστων μεταξύ τους, σε ένα κλειστό, προστατευμένο και εμπιστευτικό χώρο. Με την βοήθεια ενός ή δύο ειδικών της Ψυχικής Υγείας (ανάλογα με το πλήθος των μελών της ομάδας) η ομάδα διαπραγματεύεται θέματα που δυσκολεύουν τα μέλη της. Παράλληλα, μέσα στην ομάδα εκφράζονται συναισθήματα και δίνεται η δυνατότητα να δοκιμαστούν  καινούριοι τρόποι συμπεριφοράς με σκοπό την μάθηση και την επίλυση  μέσα από την αλληλεπίδραση των μελών της.

Το πλέον βασικό θέμα που τίθεται εξ΄ αρχής σε μια ομάδα είναι να εδραιωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μέσα στα μέλη της. Για το σκοπό αυτό, όλα τα μέλη προσπαθούν και εργάζονται για να επιτευχθεί ο επιθυμητός βαθμός εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη και να μπορούν να εκφραστούν με ειλικρίνεια σε προσωπικό επίπεδο.

Ο άνθρωπος είναι φύση κοινωνικό ον, συνεπώς όταν βρεθεί σ’ αυτό το ασφαλές και προστατευμένο κλίμα της ομάδας, αλληλεπιδρά με ελευθερία, και με την καθοδήγηση του θεραπευτή, αναβιώνει το θέμα που τον φέρνει στην ομάδα και νοιώθει την υποστήριξή της. Οι δυσκολίες σταματάνε να διογκώνονται σιγά-σιγά χάνουν την δυναμική τους, απλοποιούνται και με έναν μαγικό-θεραπευτικό τρόπο λύνονται. Το άτομο έχει πια ως εφόδια νέες εναλλακτικές συμπεριφορές, νέες κοινωνικές δεξιότητες και είναι ικανός να σχετίζεται με τους ανθρώπους με νέους τρόπους. Η δυναμικής της ομάδας τους βοηθά να μειώσουν το συναίσθημα της «μοναξιάς» που νοιώθουν,  ( μόνο Εγώ κουβαλάω ένα τόσο δύσκολο και πολύπλοκο θέμα),  να αντιληφθούν εμπράκτως ότι και άλλοι βιώνουν παρόμοια συναισθήματα και καταστάσεις και να καταφέρουν από κοινού όλα τα μέλη να βρουν την συναισθηματική λύτρωση και λύση.

Τα οφέλη μιας ομαδικής θεραπείας:
  • Τα μέλη μιας ομάδας εργάζονται τόσο σε προσωπικό  όσο και ομαδικό επίπεδο μέσα σε κλίμα εμπιστευτικής και υποστηρικτικής ατμόσφαιρας.
  • Μέσα στην ομάδα αναπτύσσεται παράλληλη και άμεση ανατροφοδότηση σε θέματα που επηρεάζουν την ζωή.
  • Το κάθε μέλος της ομάδας έχει επαρκή χρόνο τόσο να εκφράζεται όσο και να παρατηρεί, χωρίς να νοιώθει ότι οφείλει πάντα να μονοπωλεί το ενδιαφέρον ή κριτικάρεται.
  • Στην ομάδα εξερευνώνται θέματα προσωπικής ζωής που άπτονται με μεγαλύτερη ακρίβεια στην αληθινή ζωή.
  • Η ομάδα δίνει επαρκή χώρο και χρόνο ώστε τα μέλη της να παρατηρούν τις διαπροσωπικές ικανότητες που έχουμε τόσο εμείς όσο και τα άλλα μέλη της ομάδας.
Στο χώρο ΑΠΟ-Ψ, πραγματοποιούνται θεραπευτικές ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.
Συχνότητα: 1 φορά την εβδομάδα
Διάρκεια: 2 ώρες 
Χρονική Περίοδος: Οκτώβριος – Ιούνιος

Pages