Όρια στις ανθρώπινες σχέσεις! Γιατί μας βοηθούν!

 

Τα όρια στις ανθρώπινες σχέσεις είναι σημαντικά! Αυτή είναι μια φράση που ακούμε συχνά. Αλλά γιατί είναι σημαντικά; Σε τι μας βοηθάνε και πώς μπορούμε να τα βάλουμε; 


Το να μπορέσουμε να θέσουμε όρια, από την μια πλευρά καθορίζει τις μεταξύ μας ανθρώπινες σχέσεις (οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές κλπ.) κι από την άλλη μας δημιουργούν μια αίσθηση προστασίας και ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται πολλές φορές να πούμε: Όχι! Αυτό θα το κάνουμε για να προστατευτούμε ώστε να μην νιώθουμε ότι μας εκμεταλλεύονται ή ότι “πατάνε” στην δική μας καλοσύνη. Υπάρχουν και φορές που ενδεχομένως να νιώθουμε ότι δεν μας καταλαβαίνουν ή ότι δεν “μας υπολογίζουν”. 


Με το να βάζουμε όρια μαθαίνουμε στους άλλους να μας σέβονται, να μας υπολογίζουν και να μας αποδέχονται όπως είμαστε.  Μια από τις δυσκολίες που προκύπτουν όταν βάζουμε όρια είναι ο φόβος μας ότι θα απογοητεύσουμε τους άλλους, ή ότι θα τους θυμώσουμε, ή πιθανόν να δημιουργηθεί μια συγκρουσιακή σχέση και τελικά να μας απορρίψουν. Το σημαντικό όμως, είναι να θυμόμαστε πως όταν βάζουμε τα δικά μας όρια, δεν σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε τους άλλους, ή δεν κατανοούμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες των άλλων, αλλά ότι σεβόμαστε τους άλλους ακριβώς όπως σεβόμαστε και τον εαυτό μας, αντιλαμβανόμαστε τις επιθυμίες και τις ανάγκες των άλλων ακριβώς όπως αντιλαμβανόμαστε και τις δικές μας. Με αυτό το τρόπο κάνουμε ξεκάθαρο και στους άλλους και την δική μας αξία, δημιουργούμε δηλαδή, μια σχέση ισοτιμίας.


Μερικά tips:

  • Θα κλείσω το τηλέφωνο εάν συνεχίσεις να μου μιλάς με αυτό τον τρόπο.
  • Μπορώ να μείνω για μισή ώρα ακόμα.
  • Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση, δυστυχώς δεν θα καταφέρω να έρθω.
  • Δεν νιώθω άνετα να συνεχίσω αυτή την συζήτηση. Θα σε παρακαλούσα να μην ξανασυζητήσουμε αυτό το θέμα ή θα σε παρακαλούσα να το συζητήσουμε μια άλλη στιγμή.
  • Θα χρειαστώ λίγο χρόνο να σκεφτώ αυτά που μου είπες και θα επικοινωνήσω εγώ μαζί σου.
  • Δεν απαντώ στα επαγγελματικά e-mail τα Σαββατοκύριακα.
  • Δεν νιώθω άνετα με αυτό κι εάν το ξανακάνεις θα φύγω.
  • Ακούω και σέβομαι την άποψή σου, αλλά αφορά τη δική μου ζωή και τις δικές μου αποφάσεις.

Pages