Γονέας – Από τους πιο απαιτητικούς ρόλους

Έγινες γονέας! Δημιουργός,  Προστάτης, Καθοδηγητής και μετέπειτα διακριτικός Συνοδοιπόρος. Τα συναισθήματα σε πλημμυρίζουν και μέσα στην αίσθηση της απόλυτης χαράς, την αίσθησης της ολοκλήρωσης και της ευτυχίας ξαφνικά συναισθήματα  αγωνίας, άγχους και ανασφάλειας υποβόσκουν. Ένας νέος πολυσύνθετος ρόλος μπαίνει στη ζωή σου. Ένας ρόλος εξαιρετικά απαιτητικός και υπεύθυνος που εκτός από ένστικτο χρειάζεται και γνώσεις. Η οικογένεια αποτελεί πια το πλαίσιο σταθερής παροχής φροντίδας και ασφάλειας που χρειάζεται να εφοδιαστεί το νέο μέλος για μια ισορροπημένη ψυχική υγεία και ανάπτυξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στον αντίποδα όμως, υπάρχει η καθημερινότητα που σε καλεί να ανταποκριθείς σε εξίσου απαιτητικούς ρόλους, που πολλές φορές σε απορροφούν και δεν σ ΄αφήνουν να ασκήσεις με τον τρόπο που θες τα γονεϊκά σου καθήκοντα.  Μια καθημερινότητα, που πολλές φορές σε αποπροσανατολίζει με την παραπληροφόρηση ή και την υπερπληροφόρηση για  θέματα που αφορούν το θεσμό της οικογένειας, τις δυναμικές της, τα πρέπει  της, τον ποιοτικό χρόνο που αφιερώνεις σ ΄αυτήν.

Μήπως η Σχολή Γονέων σε βοηθήσει να ενημερωθείς ορθά και να βρεις ισορροπία ανάμεσα στις γνώσεις, το συναίσθημα και τις καθημερινές απαιτήσεις;

Με βάση  τη «Διεθνή Ομοσπονδία για την Εκπαίδευση των Γονέων» (Fédération Internationale pour l’ Education des Parents–F.I.E.P.), στις Σχολές Γονέων τα μέλη μαθαίνουν  το «επάγγελμα» του γονέα, διότι –όπως υποστηρίζει– το να είσαι γονέας στην εποχή μας δεν μπορεί να είναι  ένας τυχαίος αυτοσχεδιασμός.
Οι γονείς μέσα από την συμμετοχή τους στην Ομάδα Γονέων, λαμβάνουν γνώσεις, αλλά ταυτόχρονα μέσα από την δυναμική που αναπτύσσεται στην ομάδα εκπαιδεύονται στο να αφουγκράζονται καλύτερα τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού τους και μακροπρόθεσμα να τροποποιούν την σχέση τους. Μ ΄ αυτό τον τρόπο νοιώθουν ενδυναμωμένοι στον γονεϊκό τους ρόλο, τον οποίο απολαμβάνουν καλύτερα.

Συνοπτικά Οφέλη ενός Γονέα από την συμμετοχή του:
  • Ενημερώνεται για βασικά εξελικτικά θέματα από τον κατάλληλο Ειδικό και αποκτά γνώσεις για την πληρέστερη ανατροφή του παιδιού του.
  • Εφοδιάζεται με νέες μεθόδους επικοινωνίας για το παιδί του, που καταλήγουν να είναι πιο αποδοτικές.
  • Εκπαιδεύεται να αντιμετωπίζει και να λύνει κρίσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει.
  • Μαθαίνει να αξιοποιεί τις υπάρχουσες δεξιότητές του, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στο ρόλο του.
  • Ενδυναμώνεται και απολαμβάνει το γονεϊκό του ρόλο.
  • Διαφυλάσσει την ψυχική υγεία του παιδιού του- του μελλοντικού ενήλικα.

Στο χώρο ΑΠΟ-Ψ, πραγματοποιούνται Σχολές Γονέων.
Συχνότητα: 2 φορές τον μήνα
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρονική Περίοδος: Οκτώβριος – Ιούνιος



Pages