Χειριστική συμπεριφορά ή πραγματικοί φόβοι;

Έχετε παρατηρήσει πολλές φορές το παιδί σας να δυσκολεύεται την ώρα που είναι να πάει για ύπνο και να θέλει να επισκέπτεται το δωμάτιό σας; Αναφέρει φοβίες σχετικά με φαντάσματα, κλέφτες και εφιάλτες; Έχει τύχει κάποιες φορές να αρνείται να μείνει κάπου με κλειστές πόρτες; Παρατηρείτε ξαφνική  νυχτερινή ενούρηση χωρίς να ξέρετε γιατί; Όταν είναι να παρευρεθεί σε άγνωστα μέρη, αντιδρά με κλάματα, φωνές και προσκολλάτε πάνω σας;  Σας έχει τύχει κάποιες φορές το παιδί να συμπεριφέρεται «περίεργα»; 

Πολλές φορές το παιδί μπορεί να παρουσιάσει τέτοιες ακατανόητες και ανασφαλείς συμπεριφορές για τους γύρω του, όμως οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν μία συγκεκριμένη εικόνα μίας συμπεριφοράς με δύο κυρίαρχα συναισθήματα, αυτά του άγχους και του φόβου.

Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε πως ο φόβος είναι η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση , που δημιουργείται ως απάντηση σ’ ένα  εξωτερικό πραγματικό κίνδυνο ή απειλή , και γίνεται αντιληπτός συνειδητά . Το άγχος, αντίθετα, είναι η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που περιλαμβάνει αισθήματα φόβου ή ακόμη και τρόμου σαν απάντηση σε κίνδυνο του οποίου η πηγή είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη ή μη αναγνωρίσιμη. Υπό την ομπρέλα του άγχους μπορούμε να εντοπίσουμε : αγοραφοβία, ειδικές φοβίες, κοινωνική φοβία,στρες κ.α.

Έχετε προσπαθήσει να στηρίξετε το παιδί σας και να προσφέρετε ασφάλεια και φροντίδα αλλά τα δυσάρεστα συναισθήματα παραμένουν. Το άγχος «επιμένει» να δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα, στην επίτευξη επιθυμητών στόχων ή στη συναισθηματική ηρεμία του παιδιού μήπως ήρθε η ώρα με την καθοδήγηση των ειδικών, να αντιμετωπιστεί;

***Στον χώρο Από-Ψ πραγματοποιούνται Ομάδες Γονέων που μπορούν να σας καθοδηγήσουν ώστε να στηρίξετε τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού σας, αλλά και θεραπευτικά υποστηρικτικά προγράμματα για τα παιδιά, είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε ομαδικό επίπεδο.

Pages