Μένουμε σπίτι για δεύτερη φορά !

 

Το δεύτερο Lockdown ανακοινώθηκε επίσημα και ήδη διανύουμε τις πρώτες μέρες παραμονής μας στο σπίτι, μαζί με τα παιδιά ενόψει και των νέων μέτρων. Έτσι λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές ιδέες που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας ποιοτικά μαζί με τα παιδιά σας.

1.     Οργανώστε την ημέρα σας.

Δημιουργήστε μαζί με τα παιδιά σας, το πρόγραμμα της ημέρας ή ακόμα καλύτερα ολόκληρης της εβδομάδας. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα οπτικοποιημένο πρόγραμμα με εικόνες από το πρωί έως το βραδύ. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τα γεύματα της ημέρας, όσο και τις δικές σας υποχρεώσεις, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των παιδιών, τις ώρες χαλάρωσης καθώς επίσης και τις ώρες του ελεύθερου παιχνιδιού.

2.     Αφήστε την φαντασία ελεύθερη στην διάρκεια του παιχνιδιού.

Δημιουργείστε παιχνίδια με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι. Εκτός από την ζωγραφική, το κατασκευαστικό παιχνίδι (Lego), το παιχνίδι με φιγούρες (play Mobil) και τα πάζλ, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά παιχνίδια με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι ώστε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την φαντασία των παιδιών και το επίπεδο της εξερεύνησης.

Μαζί με τα παιδιά σας μπορείτε να ζωγραφίσετε ή να δημιουργήσετε ένα κολάζ  από καλαμάκια, χάντρες, κουμπιά, όσπρια ή μακαρόνια, να παίξετε στο μπαλκόνι ή στον κήπο με το χώμα κατασκευάζοντας διάφορα σχήματα με τα κουβαδάκια, θυμίζοντας λίγο το καλοκαίρι. Ακόμα, μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού με ένα αγαπημένο αντικείμενο του παιδιού σας. Τέλος, τι πιο διασκεδαστικό από το να χορέψετε και να τραγουδήσετε μαζί με τα παιδιά σας.

3.     Μαγειρέψτε παρέα

Φτιάξτε παρέα το μεσημεριανό φαγητό ή γλυκά. Αφήστε τα παιδιά σας να πλύνουν τα λαχανικά δείχνοντάς τους φυσικά πώς να τα πλένουν σχολαστικά. Όσο μαγειρεύετε μην ξεχνάτε να τους εξηγείτε βήμα-βήμα τη διαδικασία. Τα παιδία θα χαρούν ακόμα περισσότερο αν φτιάξετε μαζί κουλουράκια, μελομακάρονα ή κέικ και να τα αφήσετε να παίξουν με τη ζύμη. Δώστε τους το ελεύθερο να φτιάξουν τα δικά τους σχέδια.

4.     Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν.

Όλοι φέτος έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε την μαγεία των Χριστουγέννων λίγο πιο νωρίς. Έτσι μπορείτε κάνοντας μια μικρή έρευνα να βρείτε πολλά βιντεάκια από όπου μπορείτε να πάρετε ιδέες για χριστουγεννιάτικες κατασκευές και να τις δημιουργήσετε μαζί με τα παιδιά σας. Επιπλέον, με αυτά που θα δημιουργήσετε θα στολίσετε το σπίτι σας ή το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή θα αποτελέσουν μικρά δωράκια για συγγενείς και φίλους.

5.     Γυμναστείτε όλοι μαζί

Αν τα παιδιά σας ακολουθούσαν κάποιο άθλημα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, χορό) πριν την καραντίνα σημαίνει ότι διοχέτευαν την ενέργειά τους εκεί. Συνεχίστε λοιπόν, την γυμναστική μαζί τους μέσα στο σπίτι ή όσο επιτρέπεται και έξω από αυτό. Μπορείτε να τρέξετε, κάνετε yoga ή  pilates και να ακολουθήστε όλοι μαζί κάποιο από τα δεκάδες workouts που θα βρείτε στο διαδίκτυο. Η γυμναστική μέσα στο σπίτι θα βελτιώσει τη διάθεσή, θα μειώσει τα επίπεδα άγχους και την περίσσεια ενέργεια που μπορεί να έχουν τα παιδιά σας.

 

 

 

 


Pages